krympeflex til elektrisk isolering
- Blog

Guide til anvendelse af krympeflex

Krympeflex er et stykke unikt materiale, der er meget fleksibelt og modstandsdygtig imod høje temperaturer, snavs, kemikalier, vand og andre væsker. Derfor er krympeflex også det foretrukne materiale til, når du skal lave elektriske isoleringer af kabler og ledninger. Materialet er perfekt til, at lave den perfekte samling af ledninger, som ikke kan nedbrydes, hvilket giver dig den bedste sikring ift. en eventuel kortslutning. Der findes mange forskellige typer kabler og ledninger i alle former og størrelser, derfor er det ekstremt vigtigt, at du er opmærksom på størrelsen af det varmekrymp, som du tager i brug til isoleringsopgaven.

Jeg har lavet en lille guide herunder, der opremser de punkter, som du bør være opmærksom på, samt hvordan du helt konkret kan bruge krympeflex til din el-isoleringsopgave.

Opmåling af tråd og ledning

Første step i projektet er, at for opmålt trådens/ledningens diameter, så du ved hvilken størrelse varmekrympeflex, du bør anvende til opgaven. Det stykke krympe du udvælger skal nemlig være stort nok til at kunne glide henover ledningen inden, at den bliver opvarmet. For at få den bedste pasform efter opvarmning af krympeflexen, så bør den krympede diameter være en lille bitte smule mindre end trådens diameter.

Krympeslanger fås i mange størrelser og længder og har derfor ligeledes forskellige krympeforhold. Derfor er det essentielt, at du vælger den rette slange til dit formål. Der hvor du købe krympeflex, vil du typisk kunne læse om krympeforholdet under produktbeskrivelsen, så du ikke går galt i byen. På Cabicon.com finder du et bredt sortiment af krympeflex og produktbeskrivelser, som kan hjælpe dig på vej. Ellers er de altid flinke og står parat til at vejlede dig i forbindelse med den konkrete opgave.

Mål længden af krympeslangen

Næste trin i udførelsen af installation eller reparation af ledninger er simpelthen, at få opmålt længden på selve krympeslangen, så du er sikret, at den er en smule længere end den beskadiget eller ikke isoleret del af ledningen. Som tommelfingerregel vil en krympeslange krympe ca. 5-15 %, og derfor bør du altid regne med at have en for lang slange inden opvarmning.

Beskæring af selve krympeproduktet

Når du har fundet den passende størrelse krympeflex, så bør du skære slangen ned til den perfekte længde. Det gør du lettest ved brug af en krympetang eller saks, da de er lavet til formålet.

Påføring af slange

Du er næsten i mål – afslutningsvis skal du påføre slangen henover ledningen/tråden, så den dækker det område, som du ønsker at isolere. Når du har påført krympeslangen, skal den opvarmes med en varmepistol (anbefalet), så slangen vil gå i krympefasen. Du bør stoppe opvarmningen så snart, at slangen er fastgjort tæt til ledningen eller kablet.

Voilà og du er færdig!

Ingen har sagt, at det skulle være svært og anvende krympeflex! Det lyder teknisk og besværligt, men når man først har prøvet det en gang, så hænger det ved. Men er du i tvivl omkring fremgangsmåden, så anbefaler jeg, at du forhører din forhandler, så du er sikker på en korrekt samling af dine ledninger.

samling af ledning

Lim eller uden lim?

En sidste ting som du bør have i mente, er om du skal anvende krympeflex med eller uden lim. I de fleste tilfælde vil jeg altid anbefale krympe med lim, netop fordi at det ultimativt giver den bedste isolering.
Lim sikrer dig den tætteste isolering, og vil være bedre til at holde vand og væske fra trænge ind. Det er dog billigere at købe krympeflex uden lim, men som sagt handler det meget om selve opgaven.